loading
Valuta: € EUR 

Op de proeftafel: Briziarelli ontmoet Van Eccelpoel

  • Geplaatst op
Op de proeftafel: Briziarelli ontmoet Van Eccelpoel

Cantine Briziarelli is een wijndomein in handen van 1 van de grootste steenbakkerijen in Italië. We ontmoetten er onze collega's én, met hun hulp, gaven we er opnieuw vorm aan onze Italiaanse huiswijn.

Cantine Briziarelli is een wijndomein in handen van 1 van de grootste steenbakkerijen in Italië, maar is een volledig zelfbedruipend bedrijf. Gelegen in het idyllische Umbrië, Bevegna (Montefalco), in de heuvels tussen Spoleto en Perugia.

Ze verbouwen hier topkwaliteit Sagrantino en Sangiovese. Al de druiven, uitsluitend van eigen wijngaard, worden met de hand geplukt om de beste kwaliteit te garanderen. Dat is uiteraard de allereerste stap in de productie van wijn van grote klasse.

De wijnranken van de Sagrantino staan bovenaan de heuvels. Zo kunnen ze de invloeden van wind en temperatuur ten volle benutten. Het microklimaat dat hier gecreëerd wordt, maakt onder andere dat de nog jonge wijnranken nu al toegankelijke wijnen produceren.

Bij Briziarelli zijn ze gezegend met de ligging van het domein. De ranken staan op een gunstig gerichte heuvelkant en heeft een goede hellingsgraad. Door het heuvellandschap in Umbrië ontstaat er een constante bries. Die houdt de wijnranken in topconditie. Deze winden zorgen er ook voor dat men nagenoeg geen pesticiden of artificiële middelen moet gebruiken, wat dan ook een biodynamisch label oplevert.

Wat een eer om hier op wijnbezoek te mogen komen en om onze Italiaanse huiswijn opnieuw vorm te geven!

 

 

Bij aankomst schijnt de zon en is het genieten van het uitzicht over de wijnranken. Na een ongelooflijk hartelijke begroeting en rondleiding in het atelier beginnen we meteen aan het echte werk; de degustatie van de witte wijnen.

 

Deel 1: Witte wijn

Op zoek naar vloeiend Umbrië

We krijgen verse vatstalen van Chardonnay, Viognier, Trebbiano Spoleto, Grechetto, Traminer en Sauvignon Blanc. Deze komen van eigen percelen en werden, na handmatige pluk, ook allemaal apart gevinifieerd.  Het valt ons meteen op hoeveel echtheid, puurheid en kwaliteit we terugvinden in deze wijnen. Uiteraard moeten we ermee rekening houden dat de soms bittere toetsen van deze overwegend jonge wijnen zal wegebben na filtering en botteling. Hoe verrukkelijk om te ontdekken dat er tussen deze mono-cépages en ongefilterde wijnen werkelijk verschillende flessen zitten die uitermate geschikt zijn voor assemblage.

Het is uiteindelijk ons doel om uit deze vatstalen een eigen assemblage te maken die de schitterende regio van Umbrië reflecteert, meer bepaald met Grechetto en Viognier.
Bij ons aan de proeftafel zit Andrea Bernardini, oenoloog bij meerdere wijnhuizen in Italië, waaronder ook voor Briziarelli. Hij maakt een eerste blend met enkele door ons geselecteerde vatstalen. Hier is het de kunst om een mooie, evenwichtige witte wijn te maken, met zowel een aantrekkelijk boeket, een karaktervol pallet als een aimabele afdronk. Een echte tafeltopper. Uiteindelijk volgen nog een 10-tal andere assemblages, naar onze eigen inbreng. We kiezen ervoor om 3 verschillende, maar dicht bij elkaar aanleunende wijnen af te laten bottelen en om deze de volgende morgen blind opnieuw te degusteren. Ongetwijfeld de meest eerlijke manier om heerlijke wijn te kunnen selecteren.

 

De voeten onder tafel bij Ottavius

Bij een bezoek aan het Italiaanse binnenland hoort uiteraard de overheerlijke en eerlijke Italiaanse keuken.

 

Zo worden we tijdens ons bezoek onder andere in de watten gelegd door Chef Marco van Ristorante Ottavius. Deze chef werkt enkel met streekproducten van hoge kwaliteit en tovert zo heerlijke gerechten op onze tafel. Ook zijn zoon baat in hetzelfde dorp een visrestaurantje uit: Ottavi. Sterrenniveau.

Na een verkwikkende nachtrust en een stevig ontbijt met enkele heerlijke cappuccino’s begeven we ons weer op weg naar onze vrienden van Briziarelli, want de afgebottelde blends van witte gegiste druivensappen wachten op ons om blind geproefd te worden! Al snel bevinden we ons weer aan de proeftafel en het moet gezegd, we hebben op dag 1 goed werk geleverd. We spreken af om dezelfde assemblages ook op te sturen naar het thuisfront zonder de verhoudingen te weten, zo kunnen we een 2de keer blind degusteren én finaliseren. Het eindresultaat stellen we je zo snel mogelijk voor!

 

Wandelen tussen viersterrenranken

De ochtendzon verwarmt ons als we arriveren bij de wijnkelder, dus we trakteren ons op een wandeling door de wijnranken onder deskundige begeleiding van Daniella Filippucci en Roberto Ricci. Zij vertellen ons wat meer over de manier van werken en geven ons ook graag enkele details mee die men vaak over het hoofd ziet.

 

Omdat de bodem hier een vrij dikke kleilaag heeft, moeten ze deze tot op een wel meter diepte kunnen ploegen. Om de rij van wijnranken laten ze ook één bepaald type kruid staan. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit bepaald kruid voor een hoger gehalte aan fosfor en nitraat zorgt in de bodem bij zowel groei als vergaan. De toplaag van de bodem krijgt bovendien een betere doorlaatbaarheid, wat de irrigatie op deze licht glooiende heuvels bevordert.

 

 

Deel 2: Rode wijn

Soepele Sangiovese

Ondertussen is het hoog tijd geworden om ons te wagen aan een volgend hoofdstuk van onze, altijd te korte, wijnreis; VINI ROSSI! Op de tafel staan 32 rode vatstalen voor ons klaar, perfect afgemeten uitgestald op een lange rij. Alweer een goed voorbeeld van het perfectionisme van dit wijnhuis.

De vatstalen worden mooi opgedeeld per druivensoort en vintage. Het is nu aan ons om die vintages te selecteren die we graag in een blend verwerkt zien. Sangiovese en Sagrantino hebben het  grootste aandeel, maar we vinden ook enkele stalen van Merlot, Syrah en Petit Verdot terug.

 

 

De Sagrantino’s laten we even voor wat ze zijn, deze wijnen zijn veelal te duur en moeilijk om te gebruiken in een assemblage voor een tafelwijn. We richten ons vooral op de Sangiovese omdat we al snel merken dat er enkele verdraaid lekkere en goede vatstalen worden gepresenteerd.

We focussen op het boeket, mondgevoel en afdronk en selecteren erop los. Rode wijn assembleren blijkt al snel net iets moeilijker dan witte wijn. Uiteindelijk bereiken we de complexiteit en de eigenheid van de soepele maar karaktervolle wijn die we willen bekomen. Andrea, de oenoloog, moest eigenlijk al een uur eerder vertrekken naar een andere afspraak, maar kan het niet laten om ons bij te staan bij enkele assemblages. Ook nu vragen we stalen aan van zowel de beste blend als van de vatstalen zelf. Kwestie van op het thuisfront nog wat verder te kunnen spelen…

 

 

WORDT VERVOLGD

Binnen enkele weken zal het resultaat van deze wijnreis te bewonderen en degusteren zijn in de winkel. Denk aan lekkere tafelwijnen, wit en rood. Met enorm veel passie en liefde voor U samengesteld! We kunnen haast zelf niet wachten…

Het Van Eccelpoel team is blij met jouw bezoek! Omdat we enkel voor de beste kwaliteit en service gaan, gebruikt deze site calorievrije cookies. In kleine bestandjes bewaren we jouw voorkeuren. Het helpt ons om jouw (gebruiks)ervaring met onze webshop te perfectioneren. Genoeg cookies? Verwijder ze van jouw browser! Manage cookies
← Keer terug naar de backoffice    • 60 jaar ervaring • kwalitatieve wijnen en spirits • COVID-proof • Gratis afhaling • Snelle opvolging van uw bestelling Verbergen