In het noorden van het eiland wordt de Naga rum geproduceerd. Het is de verzoening tussen de typische Caribische rum en de lokale specialiteit Batavian Arrack. Het destillaat Arrack is vooral in de koloniale tijd erg populair. Het wordt geproduceerd met behulp van rode rijst en kokossap of fruit. Er is geen sprake van een melasse, anders dan bij veel Westerse rums.
Ook Naga vertrekt vanuit een melasse, maar men voegt er ook het gist van de rode rijstkorrel aan toe. Het verband met Arrack.
Het distillatieproces van Naga is volgens een eeuwenoud Aziatisch recept. De fermentatie van melasse wordt versterkt door de toevoeging van gist van gemoute Javaanse rijst. Het rijpingsproces gebeurt in verkoolde Jati vaten (een lokale exotische houtsoort). Daarna in Bourbon vaten. Extra suiker wordt slechts minimaal toegevoegd.
De Naga rum die je uiteindelijk koopt is een blend van verschillende jaren. Hoewel de oudste blend slechts 7 jaar telt, verouderd de rum snel door het warme klimaat.
De rum is kruidig in de neus met heerlijke invloeden van exotische vruchten. Van kruidig, exotisch en zoet gaat ie over naar een zacht zoet, toch pittig smaakpalet. Een vleugje banaan en vanille sluimeren erin door. De afdronk is mooi rond en heeft kenmerkende tonen van hout.
Deze Naga is om van te houden! Hij ontleent zijn naam aan een religieuze term die verwijst naar de mythische beschermers van de elementen.