De basis van Status 21 Gin is een neutrale maisalcohol, die vijfmaal gedestilleerd wordt. Vervolgens worden de botanicals toevoegd. De 10 botanicals macereren in de maisalcohol en worden daarna tweemaal gedestilleerd. Naast jeneverbessen vind je de volgende botanicals in de smaakmix: citroen, thijm, kaneel, munt, kamille, limoen, kardemom, kruidnagel en koriander. Puur water uit de Vallei van Ayala wordt gebruikt om de gin af te werken.
Het smakenpallet van Status 21 Gin is ingewikkeld. De combinatie neigt kruidig, maar smaakt niet bitter af. Ondermeer de kruidnagel geeft een aangename infusie aan het geheel. Kamille en kaneel geven de zachte en zoete toets, wat je doet denken dat Status 21 Gin eerder floraal getint is. Het moge duidelijk zijn; dit is een exotische gin.
Status 21 Gin is een bijzondere gin. Meteen bij het openen van de fles, word je verleid door de zoete geuren. Puur gedronken heb je ook een zoete eerste indruk. Pas één tel later slaat dit om in citrustonen. Een aangename ervaring, zeker ook puur te drinken… maar een gin & tonic heeft mijn voorkeur. Status 21 Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een alcoholpercentage van 40%. Niet meteen de strafste gin, maar dat is ook niet nodig in combinatie met een zachte of mediterraanse tonic. Het moet immers een netjes gebalanceerde gin-tonic worden. Status 21 Gin is een gin van het type “London Dry”, de smaak komt van de botanicals en niet van toegevoegde smaak- en/of kleurstoffen.